Winkel
Winkel sinds 1950
Location
Afhalen of bezorgen
Keurmerk
Thuiswinkel keurmerk
Voorraad
1000+ producten in voorraad

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

De meest belangrijke en verwaarloosde factor is de verankering. Kluizen met een gewicht tot 1000kg dienen verankerd te worden. Vroeger werd alleen gesproken over deugdelijk verankerd, hierdoor konden problemen ontstaan over de vraag wat hieronder verstaan werd.

Tegenwoordig geld voor de kluizen welke volgens de Europese norm NEN-EN 1143-1 ingeschaald zijn dat de verankering een weerstand van minimaal 50kN (5000 kg) moet hebben. Verankering met een mechanisch anker voldoen dus niet meer!

Alleen chemische verankering van goede kwaliteit kan aan deze eis voldoen.

Verankering kan op een aantal manieren gebeuren, dit zijn:

* Met houtdraadbout en plug
* Mechanisch anker (keilbout)
* Chemisch anker

 
Houtdraadbout en plug
Bij de meeste kluizen t/m een waardeberging van € 5.000,- worden 2 houtdraadbouten en pluggen bijgeleverd. Bij een goede montage heeft deze combinatie een treksterkte van zo'n 80-100 kg. Het probleem is echter dat deze verankering vaak niet goed gemonteerd kan worden. De houtdraadbout moet n.l. eerst door de dubbele wand heen. Het stuk wat dan overblijft is niet lang genoeg om door de plug heen te komen. Hierdoor kan de plug niet aangetrokken worden. Het gevolg is dat een inbreker de kluis eenvoudig los kan halen waarbij twee mooie ronde gaten achterblijven.

Mechanisch anker
Een andere veelgebruikte manier om te verankeren is d.m.v. een mechanisch anker, ook wel keilbout genoemd. Deze heeft een hogere treksterkte dan een plug en is snel te monteren. De treksterktes welke met mechanische ankers bereikt kunnen worden zijn:

Anker 10mm, treksterkte 400 kg in beton
Anker 12mm, treksterkte 710 kg in beton
Anker 16mm, treksterkte 1390 kg in beton

 
Hierbij is uitgegaan van een partiële veiligheidsfactor van 1,4 hetgeen betekent dat de eigenlijke treksterkte ongeveer 1,4x hoger is.

Chemisch anker
Dit is zonder twijfel de beste manier van verankeren. Het plaatsen van de verankering dient wel zorgvuldig te gebeuren. Het is van groot belang dat het boorgat goed wordt schoongemaakt en dat de tijd genomen wordt om de verankering te laten uitharden alvorens volledig te belasten. De treksterktes welke met chemische ankers bereikt kunnen worden zijn:

Anker 8mm, treksterkte 740 kg in beton
Anker 10mm, treksterkte 990 kg in beton
Anker 12mm, treksterkte 1410 kg in beton
Anker 16mm, treksterkte 2060 kg in beton

 
Hierbij is uitgegaan van een partiële veiligheidsfactor van 3 hetgeen betekent dat de eigenlijke treksterkte ongeveer 3x hoger is.