Winkel
Winkel sinds 1950
Location
Afhalen of bezorgen
Voorraad
1000+ producten in voorraad

Maandag t/m zaterdag geopend zonder afspraak - kom langs in onze showroom

Alles over brandwerende kluizen

Alles over brandwerende kluizen

Welke soorten brandwerende kluizen zijn er?

Brandwerende kluizen, ook bekend als brandkluis, brandweerkluis of brandkast, zijn kluizen die de inhoud voor een bepaalde tijd tegen brand kunnen beschermen. Veel mensen denken dat alle kluizen standaard brandveilig zijn, maar dat is helaas niet zo. We praten pas over brandwerende kluizen als deze getest en gecertificeerd zijn volgens brandveilige normen. Welke typen brandwerende kluizen zijn er?

Documentkluizen

Deze kluis is een gangbaar type brandwerende kluis en bijzonder geschikt voor het opbergen van papier (documenten, dossiers, akten, etc.). Bij een temperatuur van 176 graden Celsius zal papier (documenten, dossiers, certificaten, contracten, etc.) ontbranden en vernietigd worden. Een gecertificeerde brandwerende kluis biedt dan een uitstekende bescherming.

Documentkoffers

De documentenkoffers van MasterLock bieden bescherming tegen brand en (blus)water. Hebben de normering van brandwerendheid van UL 72 30 (30 minuten voor papier) of UL 72 60 (60 minuten voor papier). Behalve voor opberging van papier zijn deze documentenkoffers ook geschikt voor het opbergen van digitale media (ETL geverifieerd). Zoals USB media, cd’s, dvd’s en externe schijven.

Datakluizen

Tegenwoordig slaan steeds meer mensen geheugenkaarten, USB-sticks, laptops, etc. op in kluizen. Gegevensdragers kunnen al onbruikbaar worden vanaf een temperatuur van 52 graden Celsius. Ze zijn ook erg gevoelig voor vocht. Daarom is er een tweede type brandwerende kluis op de markt die specifiek is getest op waterbestendigheid. Dergelijke kluizen worden ook wel datakluizen genoemd. Gecertificeerde datakluizen zijn doorgaans zowel brandwerend als rookbestendig om bij brand te hoge temperaturen in de kast te voorkomen.

Veiligheidskast voor brandbare materialen

Brandbare materialen moeten in speciale veiligheidskasten worden bewaard. Deze kluizen zijn  ook  geschikt voor het opbergen van lithiumbatterijen. Lithium- en chemische kluizen hebben over het algemeen interne brandblussystemen en automatische deuren die sluiten wanneer rook en/of hoge temperaturen worden gedetecteerd. In tegenstelling tot andere brandwerende kluizen, zijn deze veiligheidskasten juist ontworpen om vuur binnen de kast te houden om verspreiding te voorkomen.

Certificering

Alle goede brandkluizen zijn gecertificeerd door een onafhankelijk bureau (bijvoorbeeld ECB-S) en hebben daarom een ​​brandwerendheidscertificaat. Deze certificeringen helpen u beslissen welke brandwerende kluis u moet kiezen voor uw behoeften.

Dus hoe kiest u de juiste brandwerende kluis? Welke kluis u kiest hangt af van:

Wat u in uw kluis wilt opslaan
Opslagcapaciteit vereist voor de kluis
Of de inhoud (commercieel) verzekerd is
Veilige brandvertragingstijd (30, 60, 90 of 120 minuten)
Het type slot dat nodig is

Als u dit weet wordt het kiezen van een brandwerende kluis een stuk eenvoudiger.

Belangrijk punt is dat de brandwerende kluis voorzien moet zijn van een geldig certificaat. Dit is een aluminium plaatje wat aan de binnenkant van de deur is geplaatst!

Alles Over Brandwerende Kluizen