Product was successfully added to your shopping cart.
0item(s)

U hebt niets in uw winkelwagen.

Winkel sinds 1950

Afhalen of bezorgen

Thuiswinkel keurmerk

1000+ producten in voorraad

Wat is brandwerend?
Een brandwerende safe is gebouwd om de inhoud gedurende een bepaalde tijd te beschermen tegen de gevolgen van brand. Niet alle informatie kan op dezelfde manier opgeborgen worden, er is een verschil tussen papier en datadragers. De beschermingsfactor wordt altijd uitgedrukt in tijd (30-60-120 minuten).
Deze tijden geven aan hoelang een kast zich in de vuurhaard mag bevinden voordat in de kast de kritische temperatuur bereikt wordt. Tevens wordt aangegeven of het om een safe voor papier of data gaat.
 
Papier opbergen
Papier zal vanaf een temperatuur van 176 graden celsius spontaan chemische reacties vertonen zoals verkleuren en omkrullen. Hiervoor zijn de brandwerende archiefkasten en documentensafes ontworpen.
 
Beelddragers opbergen
Beelddragers zoals microfilm of fiches raken al beschadigd bij 95 graden Celcius, dus de maximale temperatuur in de kast mag de 75 graden celcius niet overschrijden. Het wordt aanbevolen om deze in een brandwerende datasafe op te bergen.
 
Digitale mediadragers opbergen
Een brandwerende datasafe dient mediadragers zoals cd's, dvd's, externe harde schijven of backup tapes te beschermen tegen een temperatuur van meer dan 52 graden celcius.
Bij blootstelling aan een hogere temperatuur dan 52 graden celcius kunnen de informatiedragers beschadigen en kan er data verloren gaan. Ook een hogere luchtvochtigheid dan 85% is funest voor datadragers.
 
Brandwerende normen
In Europa worden verschillende brandwerende normeringen gehanteerd. Onafhankelijke testinstituten stellen de safes gedurende 30, 60 tot 120 munten bloot aan een temperatuur van 1090 graden celcius.
Tijdens de test moet een val van 9,15 meter hoogte aantonen dat de beschermende werking intact blijft als een brandwerende kluis in de praktijk door een verdiepingsvloer zou zakken.
Tijdens een test en na een natuurlijke afkoelingsperiode van circa 12 uur mag de temperatuur in de safe niet boven de genoemde waarde komen.
 
De belangrijkste en meest geaccepteerde testinstituten op het gebied van brandwerendheid zijn:
  • UL: Amerikaans testinstituut
  • VDMA: Duits testinstituut
Kluizen getest bij testinstituten aangesloten bij het ECB-S bieden extra zekerheid. Deze kluizen zijn door het ECB-S gecertificeerd en staan daarmee borg voor een extra hoge kwaliteit en mate van betrouwbaarheid, ook op het gebied van brandwerendheid!
 
Brandwerendheid voor papier
 
Brandwerende normering
 
 
 
Max. temperatuur in de kluis
Valtest
 
       
DIN 4102
Lichtste brandwering. De dubbelwandige kluis is gevuld met brandwerendisolatiemateriaal. Circa 30 minuten brandwerend voor papier.
     
UL 30/60/120
In Amerika getest en gecertificeerd voor het brandwerend opbergen van papier (30, 60 of 120 minuten).
 

170ºC

 
EN 15659 LFS 30P / LFS 60P / LFS 120P
Getest en gecertificeerd voor het brandwerend opbergen van papier (30, 60 of 120 minuten).
 

170ºC

 
EN 1047-1 S 60P / S 120P
Extra zwaar getest en gecertificeerd voor het brandwerend opbergen van papier (60 of 120 minuten).
 

170ºC

ja

 

Wat is brandwerend?

Er komen geen producten overeen met de selectie.